Top 40 legtöbb szavazattal rendelkező link > Járvány - wyw.hu

Szponzorált linkek
Kiütéses tífusz
http://www.hazipatika.com/articles/Kiuteses_tifusz?aid=20001117114554

Magas, gyakran 40 fokot is meghaladó, több napig tartó láz, verítékezés, gyors szívverés, hát és izomfájdalmak, erős fejfájás, kipirult arc, bevont nyelv, sötét vizelet és kiütések a törzsön.

Kiütéses tífusz
Hastífusz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hastífusz

A baktériumok megtapadnak a vékonybél és a vastagbél nyirokmirigyeiben, ahol fekélyt okozhatnak, és bekerülnek a véráramba is.

Hastífusz
A lepra elleni harc világnapja
http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=6815

Európa-szerte a XIII. században 19 000 leprosorium működött; Magyarországon a XI–XIV. században mintegy 100 leprahely lehetett. A leprosoriumokat adományokból tartották fenn. A királyok, fejedelmek az okiratok szerint gazdagon gondoskodtak ellátásukról.

A lepra elleni harc világnapja
Lepra
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lepra

A Mycobacterium leprae-t 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegség 1982 óta gyógyszerkombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges.

Lepra
Lepra InforMed
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/bacillar ...

A leprát a középkor óta elfeledett betegségnek tartjuk, mégis időnként felbukkan az Egyesült Államokban is. Körülbelül 150 új esetet diagnosztizálnak évente, és jelenleg 3000 egyént kezelnek ezzel a betegséggel.

Lepra InforMed
AIDS.gov
http://www.aids.gov/

Az amerikai szövetségi kormány hivatalos HIV/AIDS betegség információs és segítő honlapja. Tájékoztatás, kutatások, megelőzés és a betegség kezelése.

AIDS.gov
HIV fertőzés, AIDS betegség
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=249

A világjárvány világjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Jelenleg A HIV fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken a lakosság 50-80%-át érinti. Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes - acquired immunodeficiency syndrome) a HIV (humán immunhiány vírus - human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség. A fertőzés a szervezet nélkülözhetetlen védekező elemeit, a T4-limfocitákat támadja meg, és pusztítja el.

HIV fertőzés, AIDS betegség
aids.org
http://www.aids.org/

Non-profit szervezet az AIDS elleni küzdelemért. Az oldal információkat nyújt a HIV fertőzés és AIDS betegség megelőzéséhez, szűréséhez, kezelési módokhoz és friss kutatásokról ad számot.

aids.org
Az AIDS-rejtély
http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9905/aids.html

Az utóbbi évek eredményei felcsillantották a reményt, hogy idővel talán legyőzhetővé válik majd, a halálos AIDS kór, ez azonban nem párosul a megértés világosságával, mert a betegség folyamatainak jelentős része továbbra is homályban marad. Müller Viktor és Számadó Szabolcs írása, e furcsa kettősség nyomába eredve próbál meg betekintést adni a HIV-fertőzésről alkotott számos, gyakran egymásnak ellentmondó elképzelés világába.

Az AIDS-rejtély
Tanácsadó Szolgálat
http://www.anonimaids.hu/

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat hivatalos honlapja. A segítségnyújtó alapítvány felvilágosító, egészségmegőrző, betegség megelőző, szűrő és gondozói munkát végez. Ingyenes és névtelen (anonim) HIV, hepatitis, szifilisz szűrések vehetők igénybe. Cím: 1113 Budapest, Karolina út 35/B Tel/fax.: 06-1-466-9283.

Tanácsadó Szolgálat
AIDSinfo
http://www.aidsinfo.nih.gov/

Az USA egészségügyi minisztériuma (HHS) által üzemeltetett, folyamatos információkat adó, HIV /AIDS betegséggel foglalkozó hivatalos oldala. Legfrissebb kutatások és eredmények, orvosi kezelési iránymutatások, kezelések, vizsgálatok, egészségügyi szolgáltatások.

AIDSinfo
A Calici vírusról
http://hu.wikipedia.org/wiki/Calici_v%C3%ADrus

A gyomor és bélbetegségek közül, a hasmenést, hányást, lázat okozó vírusos járványt nagy százalékban a calici vírusok okozzák és nagyon gyors lefolyásúak. Sokszor a nem megfelelő higiéniás körülmények a fertőző helyek. A fertőzés, a vírust hordozó személyeken keresztül terjed.

A Calici vírusról
Calici vírus miatt van vesztegzár
http://index.hu/bulvar/calicikutvol/

Úgynevezett calici vírus okozta a megbetegedéseket a budapesti Kútvölgyi Kórházban ...

Calici vírus miatt van vesztegzár
Calicivírus jellemzői, tünetek és kezelése
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/10754/calicivirus-fertozesek- ...

A calicivírus hasmenést és gyakran hányást okozó vírusos megbetegedés. Gyakran piszkos helyeken lehet elkapni, valamint, beteggel történő érintkezéssel, mely járvánnyá alakulhat. A betegség kezelése tüneti, oltóanyag nincsen, ezért a fertőzést csak a higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni.

Calicivírus jellemzői, tünetek és kezelése
Egyre több calici járvány
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/egyre_tobb_calici_jarvany/2086443/

Évről évre több calici járványt jelentenek a kórházakból.

Egyre több calici járvány
Diftéria (torokgyík) a fojtogató halál
http://www.vital.hu/difteria_torokgyik

A diftéria komoly halálozással járó betegség volt a gyermekek között, ami a védőoltásoknak köszönhetően szinte megszűnt. A fertőző betegséget egy dorongszerű baktérium (a Corynebacterium diphtheriae) illetve annak mérge okozta. Felső légúti hurutos betegségként kezdődik, a gyermek belázasodik, legyengül, étvágycsökkenést, nyelési panaszokat okozva. A köhögés ugató jellegű, levegőt is nehezen kap a beteg.

Diftéria (torokgyík) a fojtogató halál
Diftéria elleni oltás
http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=321

A gyermekeket életkorhoz kötötten többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások). A felnőttek csak bizonyos fertőzött országba való utazáshoz javasolt, a tetanusz és poliomielitis oltással kombinált vakcina adása.

Diftéria elleni oltás
Torokgyík (diftéria)
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/infectio ...

A torokgyík sok évvel ezelőtt egyike volt a gyermekeket veszélyeztető halálos kimenetelű megbetegedéseknek. Szerencsére a betegség elleni védőoltás által ma már ritkán fordul elő.

Torokgyík (diftéria)
Diftéria (torokgyík) tünetei
http://drimmun.com/gyermekbetegsegek/difteria-torokgyik.html

A betegség a XX. Század közepéig pusztító, gyilkos betegség volt, mára már szerencsére ritka. cseppfertőzéssel terjed, tárgyak közvetítésével, ritkán élelmiszerrel is bekerülhet a szervezetbe. A diftéria tünetei, lefolyása, szövődményei, kezelése és a betegség elleni védőoltás.

Diftéria (torokgyík) tünetei
Védekezés a torokgyík ellen
http://www.sanofipasteur.hu/Gyermekvakcinak/Gyermekvakcinak/Betegsegek/Torok ...

A Sanofi Pasteur oltóanyag gyártó oldalán részletesen tájékozódhatunk a diftéria vagy más néven torokgyík betegségről, tüneteiről, lefolyásáról, megelőző védekezésről, kezeléséről.

Védekezés a torokgyík ellen
Ebola a gyilkos betegség
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ebola_%28betegs%C3%A9g%29

Először 1976-ban, a Kongói Köztársaságban azonosították és az ott található Ebola folyóról kapta a nevét. 1995-ben pusztító járványt okozott Zairében. A vírus valószínűleg nem ember-specifikus, hanem a kórokozó egy ma még ismeretlen, vadon élő állatfajban (talán rágcsálókban vagy denevérben) tartja fönt magát, ahonnan olykor az emberi népességre vagy a csimpánzokra is átterjedhet. Azóta tovább terjedt Afrika különböző területeire és egyre több az áldozatok száma.

Ebola a gyilkos betegség
A Marburg és az Ebola vírus
http://www.termeszetvilaga.hu/tv2001/tv0106/virus.html

A Marburg és az Ebola vírus közös tulajdonsága, hogy vérzéses lázat, majd halált okoznak. Marburg-vírust szerencsére csak egyszer észlelték Németországban, viszont Ebola járvány már többször is kitört.

A Marburg és az Ebola vírus
WHO - Ebola vírus okozta járvány
http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/

Az Ebola vírus okozta járvány az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) hivatalos oldalán. Aktuális hírek, tájékoztatás.

WHO - Ebola vírus okozta járvány
Mit kell tudni az Ebola fertőzésről?
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/16452/tajekoztatas-utazok-sza ...

Az Ebola vírus okozta fertőzés, járvány egy időben lecsendesedett, azonban mára ismét rohamosan terjed. Lássuk mit kell tudnunk e gyilkos betegségről: utazási javaslatok, tünetek, lefolyás. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy állattal, vagy annak valamely testnedvével.

Mit kell tudni az Ebola fertőzésről?
Ebola-járvány hírek - 2014
http://index.hu/24ora/?s=Keres%C3%A9s&cimke=ebola

Hatalmas méreteket öltött a 2014-ben kitört Ebola-járvány, a halálos áldozatok és fertőzöttek száma egyre csak nő. Sajnos az adatok ijesztőek a terjedését tekintve is, nem kevés pánikot okozva más országoknak is. Friss információk, hírek, adatok az Ebola járvánnyal, védekezéssel kapcsolatban.

Ebola-járvány hírek - 2014
Szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladás (BSE)
http://www.eufic.org/article/hu/elelmiszerbiztonsag-es-minoseg/allat-egeszse ...

A 80-as évek elejétől fertőző szivacsos agyvelőgyulladás (BSE), hétköznapi nevén a kergemarhakór jelent meg a szarvasmarháknál, majd fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) különböző formái jelentek meg az embernél (a Creutzfeldt-Jakob-kór és változatai) nem kisebb pánikot keltve. Az első esetet 1996 márciusában jelentették az Egyesült Királyságban. A fertőző szivacsos agyvelősorvadás halálos kimenetelű idegrendszeri betegségcsoport, amelynek több formája ismert.

Szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladás (BSE)
Uniós jogszabályok az állategészségügyben
http://europa.eu/legislation_summaries/food_safety/animal_health/index_hu.htm

Az Európai Unió egyezményes, nemzetközi intézkedéseinek jogszabályai, az állatokat veszélyeztető járványos, pusztító betegségek megelőzése és leküzdése érdekében. Ezek a rendeletek minden tagországra érvényesek és betartásával csökkentő a járványok kitörésének és betegségek terjedésének kockázatát.

Uniós jogszabályok az állategészségügyben
Gonorrhea
http://www.kislexikon.hu/gonorrhea.html

A G.-t egy hasadógomba, a boroszlói Neisser által 1879. felfedezett és leirt Gonococcus Neisseri okozza.

Gonorrhea
Baromfipestis
http://www.lah.de/Newcastle-betegseg-baromfipes.101.0.html?&L=8

Baromfipestis (Newcastle-betegség) általában a tyúkoknál és pulykáknál előforduló, nagyon pusztító megbetegedés. Igen magas lehet az elhullási arány, ha nem ismerik fel időben, természetesen vakcinával megbízható védelem alakulhat ki a betegséggel szemben.

Baromfipestis
Kankó (gonorrea)
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszeg ...

A kankós megbetegedések száma 1975 óta 75%-kal csökkent ugyan, az USÁ-ban 1999-ben még mindig 360.000 esetet jelentettek. A gonorrea általában csak a fertőzés helyén okoz bajt, de a betegség a vérárammal a test más részeibe is eljuthat, főleg a bőrbe és az ízületekbe.

Kankó (gonorrea)
Gyermekbénulás: út a Sabin-cseppig
http://www.vital.hu/themes/history/history6.htm

Régészeti leletek, ókori szövegek és rajzok tanúsága szerint a gyermekbénulás (poliomielitisz) már meglehetősen régóta szedi áldozatait.

Gyermekbénulás: út a Sabin-cseppig
járványos gyermekbénulás (poliomielitisz)
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/infectio ...

A járványos gyermekbénulás (poliomielitisz) nagyon fertőző, tartós izomgyengeséget, bénulást és egyéb tüneteket okozó, néha halálos kimenetelű vírusos betegség. A poliovírus egy enterovírus fajta, amely különböző anyagok, pl. fertőzött széklet vagy szennyezett víz lenyelésével terjed

járványos gyermekbénulás (poliomielitisz)
Járványos gyermekbénulás - Lexikon
http://www.kislexikon.hu/jarvanyos_gyermekbenulas.html

A gyermekbénulás (Heine-Medin kór, Poliomielitisz akuta anterior) első tünete a hányással kísért magas láz. Később fejfájás, tartós izomgörcsök (főleg a tarkón és a gerinc környékén), az izmok petyhüdt bénulása, torokfájás, kimerültség, nyelési nehézség lépnek fel.

Járványos gyermekbénulás - Lexikon
IPV: védőoltás gyermekbénulás ellen
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=238

A Heine Medin a járványos betegségek egyik legrettegettebb képviselője. Az Ókorból származnak emlékek, melyek bizonyítják, hogy a betegség már akkor létezett.

IPV: védőoltás gyermekbénulás ellen
Emberre veszélyes, állati eredetű járványok
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20040128emberaldozattal.html

Az állatokat veszélyeztető járványos betegségek között, sajnos nagy számban vannak olyanok is, melyek az emberre is veszélyesek lehetnek, akár halált is okozhatnak. Ilyenek például: a madárinfluenza, lépfene, malária, veszettség...

Emberre veszélyes, állati eredetű járványok
Terjed a gyermekbénulás Afrikában
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20040825terjed.html

Újra terjed a gyermekbénulás (polio) Afrika több országában: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Guineából, Maliból és a szudáni Darfurból jelentettek újabb eseteket.

Terjed a gyermekbénulás Afrikában
Himlő: régi betegség, új fenyegetés
http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvKapcstema/oid/0/KonyvKapcstem ...

A himlő vagy feketehimlő (variola) igen ragályos és többnyire halálos betegség, melyet a himlő vírusa okoz. A kórokozó csak emberekben él - állatokban nem.

Himlő: régi betegség, új fenyegetés
Rózsahimlő - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rózsahimlő

A rózsahimlő, más néven rubeola (angolul rubella), enyhe tünetekkel, egyebek között mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával és kiütéssel járó ragályos vírusfertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, ill. a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed.

Rózsahimlő - Wikipédia
Influenza / Betegséglexikon
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=90

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez.

Influenza / Betegséglexikon
Influenza - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Influenza

Az influenza egy fertőző betegség, amely madarakat, és emlősöket fertőz és egy Orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus okozza.

Influenza - Wikipédia
Kiütéses tífusz
http://www.hazipatika.com/articles/Kiuteses_tifusz?aid=20001117114554

Magas, gyakran 40 fokot is meghaladó, több napig tartó láz, verítékezés, gyors szívverés, hát és izomfájdalmak, erős fejfájás, kipirult arc, bevont nyelv, sötét vizelet és kiütések a törzsön.

Kiütéses tífusz
Hastífusz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hastífusz

A baktériumok megtapadnak a vékonybél és a vastagbél nyirokmirigyeiben, ahol fekélyt okozhatnak, és bekerülnek a véráramba is.

Hastífusz
A lepra elleni harc világnapja
http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=6815

Európa-szerte a XIII. században 19 000 leprosorium működött; Magyarországon a XI–XIV. században mintegy 100 leprahely lehetett. A leprosoriumokat adományokból tartották fenn. A királyok, fejedelmek az okiratok szerint gazdagon gondoskodtak ellátásukról.

A lepra elleni harc világnapja
Lepra
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lepra

A Mycobacterium leprae-t 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegség 1982 óta gyógyszerkombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges.

Lepra
Lepra InforMed
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/bacillar ...

A leprát a középkor óta elfeledett betegségnek tartjuk, mégis időnként felbukkan az Egyesült Államokban is. Körülbelül 150 új esetet diagnosztizálnak évente, és jelenleg 3000 egyént kezelnek ezzel a betegséggel.

Lepra InforMed
AIDS.gov
http://www.aids.gov/

Az amerikai szövetségi kormány hivatalos HIV/AIDS betegség információs és segítő honlapja. Tájékoztatás, kutatások, megelőzés és a betegség kezelése.

AIDS.gov
HIV fertőzés, AIDS betegség
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=249

A világjárvány világjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Jelenleg A HIV fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken a lakosság 50-80%-át érinti. Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes - acquired immunodeficiency syndrome) a HIV (humán immunhiány vírus - human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség. A fertőzés a szervezet nélkülözhetetlen védekező elemeit, a T4-limfocitákat támadja meg, és pusztítja el.

HIV fertőzés, AIDS betegség
aids.org
http://www.aids.org/

Non-profit szervezet az AIDS elleni küzdelemért. Az oldal információkat nyújt a HIV fertőzés és AIDS betegség megelőzéséhez, szűréséhez, kezelési módokhoz és friss kutatásokról ad számot.

aids.org
Az AIDS-rejtély
http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9905/aids.html

Az utóbbi évek eredményei felcsillantották a reményt, hogy idővel talán legyőzhetővé válik majd, a halálos AIDS kór, ez azonban nem párosul a megértés világosságával, mert a betegség folyamatainak jelentős része továbbra is homályban marad. Müller Viktor és Számadó Szabolcs írása, e furcsa kettősség nyomába eredve próbál meg betekintést adni a HIV-fertőzésről alkotott számos, gyakran egymásnak ellentmondó elképzelés világába.

Az AIDS-rejtély
Tanácsadó Szolgálat
http://www.anonimaids.hu/

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat hivatalos honlapja. A segítségnyújtó alapítvány felvilágosító, egészségmegőrző, betegség megelőző, szűrő és gondozói munkát végez. Ingyenes és névtelen (anonim) HIV, hepatitis, szifilisz szűrések vehetők igénybe. Cím: 1113 Budapest, Karolina út 35/B Tel/fax.: 06-1-466-9283.

Tanácsadó Szolgálat
AIDSinfo
http://www.aidsinfo.nih.gov/

Az USA egészségügyi minisztériuma (HHS) által üzemeltetett, folyamatos információkat adó, HIV /AIDS betegséggel foglalkozó hivatalos oldala. Legfrissebb kutatások és eredmények, orvosi kezelési iránymutatások, kezelések, vizsgálatok, egészségügyi szolgáltatások.

AIDSinfo
A Calici vírusról
http://hu.wikipedia.org/wiki/Calici_v%C3%ADrus

A gyomor és bélbetegségek közül, a hasmenést, hányást, lázat okozó vírusos járványt nagy százalékban a calici vírusok okozzák és nagyon gyors lefolyásúak. Sokszor a nem megfelelő higiéniás körülmények a fertőző helyek. A fertőzés, a vírust hordozó személyeken keresztül terjed.

A Calici vírusról
Calici vírus miatt van vesztegzár
http://index.hu/bulvar/calicikutvol/

Úgynevezett calici vírus okozta a megbetegedéseket a budapesti Kútvölgyi Kórházban ...

Calici vírus miatt van vesztegzár
Calicivírus jellemzői, tünetek és kezelése
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/10754/calicivirus-fertozesek- ...

A calicivírus hasmenést és gyakran hányást okozó vírusos megbetegedés. Gyakran piszkos helyeken lehet elkapni, valamint, beteggel történő érintkezéssel, mely járvánnyá alakulhat. A betegség kezelése tüneti, oltóanyag nincsen, ezért a fertőzést csak a higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni.

Calicivírus jellemzői, tünetek és kezelése
Egyre több calici járvány
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/egyre_tobb_calici_jarvany/2086443/

Évről évre több calici járványt jelentenek a kórházakból.

Egyre több calici járvány
Diftéria (torokgyík) a fojtogató halál
http://www.vital.hu/difteria_torokgyik

A diftéria komoly halálozással járó betegség volt a gyermekek között, ami a védőoltásoknak köszönhetően szinte megszűnt. A fertőző betegséget egy dorongszerű baktérium (a Corynebacterium diphtheriae) illetve annak mérge okozta. Felső légúti hurutos betegségként kezdődik, a gyermek belázasodik, legyengül, étvágycsökkenést, nyelési panaszokat okozva. A köhögés ugató jellegű, levegőt is nehezen kap a beteg.

Diftéria (torokgyík) a fojtogató halál
Diftéria elleni oltás
http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=321

A gyermekeket életkorhoz kötötten többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások). A felnőttek csak bizonyos fertőzött országba való utazáshoz javasolt, a tetanusz és poliomielitis oltással kombinált vakcina adása.

Diftéria elleni oltás
Torokgyík (diftéria)
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/infectio ...

A torokgyík sok évvel ezelőtt egyike volt a gyermekeket veszélyeztető halálos kimenetelű megbetegedéseknek. Szerencsére a betegség elleni védőoltás által ma már ritkán fordul elő.

Torokgyík (diftéria)
Diftéria (torokgyík) tünetei
http://drimmun.com/gyermekbetegsegek/difteria-torokgyik.html

A betegség a XX. Század közepéig pusztító, gyilkos betegség volt, mára már szerencsére ritka. cseppfertőzéssel terjed, tárgyak közvetítésével, ritkán élelmiszerrel is bekerülhet a szervezetbe. A diftéria tünetei, lefolyása, szövődményei, kezelése és a betegség elleni védőoltás.

Diftéria (torokgyík) tünetei
Védekezés a torokgyík ellen
http://www.sanofipasteur.hu/Gyermekvakcinak/Gyermekvakcinak/Betegsegek/Torok ...

A Sanofi Pasteur oltóanyag gyártó oldalán részletesen tájékozódhatunk a diftéria vagy más néven torokgyík betegségről, tüneteiről, lefolyásáról, megelőző védekezésről, kezeléséről.

Védekezés a torokgyík ellen
Ebola a gyilkos betegség
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ebola_%28betegs%C3%A9g%29

Először 1976-ban, a Kongói Köztársaságban azonosították és az ott található Ebola folyóról kapta a nevét. 1995-ben pusztító járványt okozott Zairében. A vírus valószínűleg nem ember-specifikus, hanem a kórokozó egy ma még ismeretlen, vadon élő állatfajban (talán rágcsálókban vagy denevérben) tartja fönt magát, ahonnan olykor az emberi népességre vagy a csimpánzokra is átterjedhet. Azóta tovább terjedt Afrika különböző területeire és egyre több az áldozatok száma.

Ebola a gyilkos betegség
A Marburg és az Ebola vírus
http://www.termeszetvilaga.hu/tv2001/tv0106/virus.html

A Marburg és az Ebola vírus közös tulajdonsága, hogy vérzéses lázat, majd halált okoznak. Marburg-vírust szerencsére csak egyszer észlelték Németországban, viszont Ebola járvány már többször is kitört.

A Marburg és az Ebola vírus
WHO - Ebola vírus okozta járvány
http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/

Az Ebola vírus okozta járvány az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) hivatalos oldalán. Aktuális hírek, tájékoztatás.

WHO - Ebola vírus okozta járvány
Mit kell tudni az Ebola fertőzésről?
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/16452/tajekoztatas-utazok-sza ...

Az Ebola vírus okozta fertőzés, járvány egy időben lecsendesedett, azonban mára ismét rohamosan terjed. Lássuk mit kell tudnunk e gyilkos betegségről: utazási javaslatok, tünetek, lefolyás. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy állattal, vagy annak valamely testnedvével.

Mit kell tudni az Ebola fertőzésről?
Ebola-járvány hírek - 2014
http://index.hu/24ora/?s=Keres%C3%A9s&cimke=ebola

Hatalmas méreteket öltött a 2014-ben kitört Ebola-járvány, a halálos áldozatok és fertőzöttek száma egyre csak nő. Sajnos az adatok ijesztőek a terjedését tekintve is, nem kevés pánikot okozva más országoknak is. Friss információk, hírek, adatok az Ebola járvánnyal, védekezéssel kapcsolatban.

Ebola-járvány hírek - 2014
Szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladás (BSE)
http://www.eufic.org/article/hu/elelmiszerbiztonsag-es-minoseg/allat-egeszse ...

A 80-as évek elejétől fertőző szivacsos agyvelőgyulladás (BSE), hétköznapi nevén a kergemarhakór jelent meg a szarvasmarháknál, majd fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) különböző formái jelentek meg az embernél (a Creutzfeldt-Jakob-kór és változatai) nem kisebb pánikot keltve. Az első esetet 1996 márciusában jelentették az Egyesült Királyságban. A fertőző szivacsos agyvelősorvadás halálos kimenetelű idegrendszeri betegségcsoport, amelynek több formája ismert.

Szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladás (BSE)
Uniós jogszabályok az állategészségügyben
http://europa.eu/legislation_summaries/food_safety/animal_health/index_hu.htm

Az Európai Unió egyezményes, nemzetközi intézkedéseinek jogszabályai, az állatokat veszélyeztető járványos, pusztító betegségek megelőzése és leküzdése érdekében. Ezek a rendeletek minden tagországra érvényesek és betartásával csökkentő a járványok kitörésének és betegségek terjedésének kockázatát.

Uniós jogszabályok az állategészségügyben
Gonorrhea
http://www.kislexikon.hu/gonorrhea.html

A G.-t egy hasadógomba, a boroszlói Neisser által 1879. felfedezett és leirt Gonococcus Neisseri okozza.

Gonorrhea
Baromfipestis
http://www.lah.de/Newcastle-betegseg-baromfipes.101.0.html?&L=8

Baromfipestis (Newcastle-betegség) általában a tyúkoknál és pulykáknál előforduló, nagyon pusztító megbetegedés. Igen magas lehet az elhullási arány, ha nem ismerik fel időben, természetesen vakcinával megbízható védelem alakulhat ki a betegséggel szemben.

Baromfipestis
Kankó (gonorrea)
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszeg ...

A kankós megbetegedések száma 1975 óta 75%-kal csökkent ugyan, az USÁ-ban 1999-ben még mindig 360.000 esetet jelentettek. A gonorrea általában csak a fertőzés helyén okoz bajt, de a betegség a vérárammal a test más részeibe is eljuthat, főleg a bőrbe és az ízületekbe.

Kankó (gonorrea)
Gyermekbénulás: út a Sabin-cseppig
http://www.vital.hu/themes/history/history6.htm

Régészeti leletek, ókori szövegek és rajzok tanúsága szerint a gyermekbénulás (poliomielitisz) már meglehetősen régóta szedi áldozatait.

Gyermekbénulás: út a Sabin-cseppig
járványos gyermekbénulás (poliomielitisz)
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/infectio ...

A járványos gyermekbénulás (poliomielitisz) nagyon fertőző, tartós izomgyengeséget, bénulást és egyéb tüneteket okozó, néha halálos kimenetelű vírusos betegség. A poliovírus egy enterovírus fajta, amely különböző anyagok, pl. fertőzött széklet vagy szennyezett víz lenyelésével terjed

járványos gyermekbénulás (poliomielitisz)
Járványos gyermekbénulás - Lexikon
http://www.kislexikon.hu/jarvanyos_gyermekbenulas.html

A gyermekbénulás (Heine-Medin kór, Poliomielitisz akuta anterior) első tünete a hányással kísért magas láz. Később fejfájás, tartós izomgörcsök (főleg a tarkón és a gerinc környékén), az izmok petyhüdt bénulása, torokfájás, kimerültség, nyelési nehézség lépnek fel.

Járványos gyermekbénulás - Lexikon
IPV: védőoltás gyermekbénulás ellen
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=238

A Heine Medin a járványos betegségek egyik legrettegettebb képviselője. Az Ókorból származnak emlékek, melyek bizonyítják, hogy a betegség már akkor létezett.

IPV: védőoltás gyermekbénulás ellen
Emberre veszélyes, állati eredetű járványok
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20040128emberaldozattal.html

Az állatokat veszélyeztető járványos betegségek között, sajnos nagy számban vannak olyanok is, melyek az emberre is veszélyesek lehetnek, akár halált is okozhatnak. Ilyenek például: a madárinfluenza, lépfene, malária, veszettség...

Emberre veszélyes, állati eredetű járványok
Terjed a gyermekbénulás Afrikában
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20040825terjed.html

Újra terjed a gyermekbénulás (polio) Afrika több országában: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Guineából, Maliból és a szudáni Darfurból jelentettek újabb eseteket.

Terjed a gyermekbénulás Afrikában
Himlő: régi betegség, új fenyegetés
http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvKapcstema/oid/0/KonyvKapcstem ...

A himlő vagy feketehimlő (variola) igen ragályos és többnyire halálos betegség, melyet a himlő vírusa okoz. A kórokozó csak emberekben él - állatokban nem.

Himlő: régi betegség, új fenyegetés
Rózsahimlő - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rózsahimlő

A rózsahimlő, más néven rubeola (angolul rubella), enyhe tünetekkel, egyebek között mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával és kiütéssel járó ragályos vírusfertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, ill. a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed.

Rózsahimlő - Wikipédia
Influenza / Betegséglexikon
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=90

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez.

Influenza / Betegséglexikon
Influenza - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Influenza

Az influenza egy fertőző betegség, amely madarakat, és emlősöket fertőz és egy Orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus okozza.

Influenza - Wikipédia
Hirdetések
Oldal leírása
jarvany.wyw.hu: Járvány katalógus - járványok megelőzése, védőoltás. Kanyaró, pestis, himlő, ebola, gonorrhoea (kankó, tripper), spanyolnátha, aids, tífusz, influenza, gyermekágyi láz, sárgaláz, agyhártya-gyulladás.
Gyűjteményünkben 165 válogatott járvány témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 165 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 2 | Linkre kattintás összesen: 3886